Bij mensen met dementie raakt het geheugen steeds verder aangetast. Toch blijkt hun levenskwaliteit verhoogd te kunnen worden, juist door het geheugen en lerend vermogen aan te spreken. Tijdens het Alzheimercafé op 10 mei in Bleiswijk licht Frans Hoogeveen dit toe.

Frans Hoogeveen is specialist dementiezorg en was jarenlang lector Psychogeriatrie aan de Haagse Hogeschool. Verschillende van zijn wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat mensen met dementie nog dingen aan- en af kunnen leren. Dit geldt zowel voor mensen met beginnende dementie, als mensen met meer gevorderde dementie. Leervormen die goed werken bij mensen met dementie zijn leervormen waarbij niet, of in beperkte mate gebruik wordt gemaakt van het geheugen. We noemen dit ook wel onbewuste of automatische leervormen.

Een leervorm is “foutloos leren”. Soms lukken gewone dagelijkse handelingen zoals koffie zetten niet meer. Door een setje foto’s van de verschillende stappen van het koffie zetten te maken kun je het koffiezetten in beeld brengen. Door samen door de foto’s te gaan en te laten zien wat goed gaat en wat er fout kan gaan, kan de persoon met dementie mogelijk weer leren om koffie te zetten.

Een andere leervorm is “stimulus controle leren”. Mensen met dementie herinneren zich soms niet dat ze voldoende moeten drinken, en als de mantelzorger er op aandringt om te drinken kan er discussie ontstaan. Als de mantelzorger echter het glas te heft en een toost uitbrengt zal de persoon met dementie wellicht automatisch het glas wel leegdrinken, omdat hij dit bij verjaardagen ook altijd gedaan heeft. Meer voorbeelden van hoe je mensen met dementie kunt laten leren zijn te vinden op www.opnieuwgeleerdoudgedaan.nl

Zoals gezegd is Frans Hoogeveen te gast bij het Alzheimercafé Lansingerland. Hij zal in een interactieve sessie handvatten geven hoe mensen met dementie kunnen leren, waardoor hun levenskwaliteit en die van de mantelzorger verhoogd kan worden. Het Alzheimercafé vindt plaats op woensdag 10 mei in “De Leeuwerik”, Leeuwerikstraat 2 in Bleiswijk. Het is vrij toegankelijk voor iedereen. Om 19:00 uur staat de koffie klaar en het programma duurt van 19:30 tot 21:00 uur.